Wedstrijd van de week: AZC - ZPC Amersfoort

Eredivisie Heren
30 september 2022
Wedstrijd van de week: AZC - ZPC Amersfoort

Met een beperkt programma start dit weekend de Eredivisie. Bij de heren zijn er twee wedstrijden. De wedstrijd van de week is AZC -ZPC Amersfoort. Met Tim van Gulik en Mark Siewers kijken we vooruit.

Siewers en Van Gulik bewandelden afgelopen zomer de omgekeerde weg: Siewers wisselde zijn cap bij ZPC Amersfoort in voor de trainersfluit, terwijl Van Gulik bij AZC stopte als trainer-coach en weer zijn zwembroek aan trok. “Ja, dat is een mooie wending”, vertelt Van Gulik. “In de zomer van 2018 ben ik gestopt als speler. Toen wonnen we het kampioenschap en de beker. Een mooi hoogtepunt op je 34e!” Lachend maakt hij de vergelijking met Dirk Kuijt die met de landstitel afscheid nam bij Feijenoord. “Beter kun je niet eindigen als aanvoerder.” Van Gulik werd daarna coach bij SVH en AZC. “Ik moest vijf keer per week naar Alphen aan de Rijn en ik woon in Vlaardingen. Dat is best pittig. Ik wou wel graag door met de jongens. Toen ik werd gevraagd om terug te keren als speler wilde ik dat wel, maar dan alleen als ik nog maar twee keer per week hoefde te trainen. Dat was goed, waardoor ik nu op mijn 38e mijn comeback maak. Wel in een andere rol hoor. Ik heb nu veel meer een dienende rol. Maar dit wilde ik zelf graag. Uiteindelijk blijft spelen het leukste wat er is. En met mijn ervaring denk ik echt van toegevoegde waarde te kunnen zijn. Vorige jaar hadden we een hele jonge ploeg. Ik vind het zelf ook een mooie uitdaging om te kijken of ik het nog kan. Ik heb in ieder geval de hele zomer door getraind om weer fit te worden.”

Voor Siewers (45) was het even schakelen om coach te worden van de ploeg waar hij vorig seizoen nog mee in het water lag. “Pas vrij laat werd duidelijk dat ik de trainer zou worden. Ik twijfelde zelf ook nog wel even of ik het spelen op zou geven, maar na al die jaren is het goed geweest.” En lachend: “Toen ik in de voorbereiding de trainingsschema’s maakte met de vele kilometers zwemmen vond ik het ook wel erg fijn dat ik dat niet meer zelf hoefde te doen.” Over de voorbereiding is hij te spreken. “De nieuwe spelers Alain van de Bovenkamp, Dynand Muller en Pepijn Stevens hebben we in oefenwedstrijden goed kunnen inpassen en afgelopen weekend speelden we een mooi toernooi in Porto met zeven wedstrijden in korte tijd. Ik heb het gevoel dat we echt gegroeid zijn.”

Mark Siewers
Mark Siewers, toen nog als speler (foto: Orange Pictures)

Top-4 als doelstelling
De doelstelling van AZC is wat zuiniger dan vorig jaar toen er vol voor het kampioenschap werd gegaan. “Nu mikken we op de top-4”, vertelt Van Gulik. Dit komt ook doordat de concurrentie heel erg groot is dit jaar. Er zijn negen ploegen dit jaar die kans maken op de landstitel.” Siewers beaamt dit: “Het is natuurlijk afwachten hoe de teams zijn. Er zijn behoorlijk wat wisselingen geweest. Je leest vaak dat er weer een buitenlandse speler bij komt. Maar hoe goed die speler is, is moeilijk te zeggen. Er kunnen inderdaad negen ploegen strijden om het kampioenschap. AZC en Amersfoort zitten daar in mijn ogen allebei bij. Onze doelstelling is om in zowel de bekercompetitie als gewone competitie de halve finale te halen. En natuurlijk het doorontwikkelen van de jonge spelers in ons team.”

Zaterdag is AZC favoriet in de ogen van Van Gulik. “We moeten de wedstrijd tegen Amersfoort kunnen winnen, maar makkelijk zal het zeker niet gaan.” Siewers verwacht eveneens een spannende wedstrijd. “Wij hebben er alles aan gedaan om klaar te zijn voor de start van de competitie. Helaas is Milan Börcsök zaterdag nog wel geschorst. Hij is een belangrijke speler voor ons.” 

Programma Eredivsie

Zaterdag 1 oktober
19:35 uur De Ham – PSV
Scheidsrechters: P.
De Jong en F. Van Duijnen

20:30 uur AZC – ZPC Amersfoort  
Scheidsrechters: G. Reemnet en R. Bijeman 

Beeld:
Tim van Gulik is weer in het water te bewonderen (foto: Orange Pictures)
LEES MEER OVER
1,590

Lees ook

01 oktober 2023
De Eredivisie is nu zowel bij de heren als de dames van start. Bij de heren eindigde zaterdag de topper tussen ZV De Zaa…
1,454
29 september 2023
Een mooi waterpoloweekend ligt voor ons met als klap op de vuurpijl de Supercup op zondag. Zwembad Aquarijn in Alphen a…
1,833