De Zaan in extremis langs Glyfada

Internationaal Toernooi
De Zaan in extremis langs Glyfada

De dames van ZV De Zaan hebben zaterdag goede zaken gedaan in de Euro Cup. Door met 8-9 te winnen van Glyfada blijven zij in de race voor een plek in de Final Four.  

In Athene speelde ZV De Zaan de tweede wedstrijd in de Euro Cup. Na de eerdere nederlaag tegen Padova (13-12), liet de ploeg van Mick van den Bree zich tegen het Griekse Glyfada van haar goede kant zien. Een sterke start, met goals van Bente Rogge, Maud Koopman, Nerida Drewes en Lieke Rogge, resulteerde in een 1-4 voorsprong begin tweede periode. Daarna zakte het Zaanse niveau echter behoorlijk in. De thuisploeg vond zes keer het net en hield de rijen in verdedigend opzicht goed gesloten. Het zat De Zaan bovendien ook niet mee in deze fase: een strafworp werd gemist en ook een backhand spatte in de zoemer van de derde periode uiteen op de paal. In veertien minuten speeltijd had alleen Danique Sap van afstand wat terug kunnen doen.

Bij aanvang van het slotbedrijf keek De Zaan tegen een 7-5 achterstand aan en moest de achtervolging worden ingezet. Dat lukte. Lieke Rogge wurmde zich door een leger aan Griekse verdedigers en frommelde de 7-6 over de doellijn. Het gaf de landskampioen de broodnodige vleugels. De Zaan bleef drukken op het Griekse doel en aan de andere kant pareerde keepster Britt van den Dobbelsteen op knappe wijze een aantal Griekse schoten. Uit een snelle tegenaanval maakte Lois den Ouden de gelijkmaker, waarna uitblinker Sap na een overtal ‘uit het boekje’ De Zaan sinds lange tijd weer aan de leiding bracht. Met nog anderhalve minuut op de klok was de wedstrijd echter nog allerminst gespeeld, helemaal toen Glyfada via een strafworp de stand weer in evenwicht bracht. Na een Griekse uitsluiting nam tacticus Van den Bree met nog dertig seconden te spelen een time-out. Met snel spel werd de Griekse verdediging uiteengereten, waarna Drewes de trekker kon overhalen. Onverbiddelijk roste zij de bal tegen de touwen: 8-9!  

Van den Bree was opgelucht en blij met de eerste Zaanse Europese overwinning van deze jaargang: “We hebben het onnodig spannend gemaakt. In de eerste periode waren we echt een stuk beter dan Glyfada. Door wat onrustig spel van ons kregen zij daarna echter steeds meer kansen. En dat ging bij ons wel even in de koppies zitten. Des te knapper dat we een 7-5 achterstand ombogen in de terechte overwinning. Voor nu een heel lekker gevoel om zo met drie punten naar huis te gaan. Op naar drie thuiswedstrijden.” 

Zoals Van den Bree zegt, speelt De Zaan de komende Europese wedstrijden in Nederland. Het Sloterparkbad in Amsterdam is het decor voor de wedstrijden tegen Lille (4 november), Padova (25 november) en Glyfada (9 maart). Op 23 maart sluit De Zaan de groepsfase af met de uitwedstrijd in en tegen Lille dat na zeges op Glyfada en Padova op dit moment aan de leiding gaat in groep A.  

Euro Cup 

21 oktober 
ANO Glyfada – ZV De Zaan: 8-9  
Periodestanden: 1-3, 1-1, 5-1, 1-4 
Doelpunten ZV De Zaan: Lieke Rogge 2, Danique Sap 2, Nerida Drewes 2, Bente Rogge 1, Maud Koopman 1, Lois den Ouden 1.  

Stand groep A 
1 Lille 2-6 
2 Plebiscito Padova 2-3 
3 ZV De Zaan 2-3 
4 ANO Glyfada 2-0  

Beeld:
De Zaan in Athene
1,551

Lees ook

Wil jij onze Waterpolodames nog een laatste keer in actie zien komen voor de Olympische Spelen in Parijs? Dat kan! Van 9…
2,792
Michiel Zwart floot afgelopen weekeinde in het Kroatische Rijeka twee wedstrijden in de Euro Cup Final 4. Daarin namen d…