ZV De Zaan vol overtuiging naar winst op Lille UC

Internationaal Toernooi

In het Amsterdamse Sloterpark wonnen de dames van ZV De Zaan het Euro Cup-treffen tegen Lille UC  overtuigend met 12-9. Het team van coach Mick van den Bree kwam in de tweede periode goed op stoom tegen het - vooraf – nog ongeslagen Lille. De Françaises deden in het laatste kwart nog iets terug, maar de thuisploeg hield stand na de 10-9 en trok de verdiende winst naar zich toe. In de slotfase hield Takyiwa Sam na een vervelend incident, een handblessure over aan de confrontatie.

In de beginfase was het ‘even wennen’ voor De Zaan. Lille opende in de tweede minuut de score uit een rebound. Binnen 13 seconden tekende Sam voor de gelijkmaker. Na de 2-2 van Lois den Ouden wist Lille vanaf de midvoorpositie en met een schot in de lange hoek de eerste periode met een 2-4 voorsprong af te sluiten.

Nerida Drewes
In het tweede kwart was De Zaan oppermachtig. In verdedigend opzicht stond het slechts een tegentreffer toe. Aanvallend scoorde het uit goede combinaties. Nadat Lieke Rogge haar team op gelijke hoogte had gebracht (5-5) vond Nerida Drewes twee keer achter elkaar het net. Uit de zoveelste tegenaanval zorgde Den Ouden voor de 8-5 voorsprong halverwege het duel. In de slotfase voorkwam keepster Britt van den Dobbelsteen de 8-6.

Lange tijd leek het erop dat het derde kwart doelpuntloos zou blijven. De schoten op het Zaanse doel gingen naast of werden gestopt door Van den Dobbelsteen. Anderhalve minuut voor tijd bracht Lieke Rogge met een loepzuiver schot in de kruising vanuit de twee lijn haar team op 9-5.

Rode kaart
Met de marge van vier treffers leek de laatste periode een formaliteit te worden. Zeker na de 10-5 van Bente Rogge uit een tegenaanval leek er geen vuiltje aan de lucht. Lille kwam terug. Bij de 10-9 nam Van den Bree een time-out die effect sorteerde. Bente Rogge tekende 3.33 minuut voor tijd voor de 11-9. Aanvoerder Lieke Rogge bepaalde twee minuten voor tijd de eindstand. Het duel leek rustig uitgespeeld te worden. Los van de handblessure van Sam zorgde ook de rode kaart van een Française voor het nodige tumult.

Coach Van den Bree hield een goed gevoel over aan de wedstrijd. ,,Ik ben er trots op hoe er is gespeeld. Het was degelijk en het straalde plezier uit.’’ Het incident op het eind vond hij ‘totaal onnodig’ na een leuke wedstrijd. ,,Ze kwam kermend van de pijn het water uit. Hopelijk valt het mee en gelukkig hebben we onze eigen dokter Lex de Jong die er snel bij was.’’

Pech
Dat Lille tot een doelpunt terug kwam maakte Van den Bree niet extra zenuwachtig. ,,Je weet dat ze risico gaan nemen bij zo’n achterstand. Zelf hadden we in die fase een beetje pech in de afronding. En dan doe je jezelf tekort. We hielden ons aan ons plan vast en het kwam goed.’’

Bij Van den Dobbelsteen overheerste de trots. ,,In het begin was het beroerd, maar daarna tankten we genoeg zelfvertrouwen door het scoreverloop. Lille maakte twaalf minuten geen doelpunt. Dat voelde goed’’, glunderde de goalie. ,,Ik was blij dat Mick op het eind een time-out nam. Hij zei niet veel, maar het was een goed moment om even rust te hebben.’’

Fans
Wat Maud Koopman betreft ‘stond’ de verdediging als een huis. ,,Ik had sterk het idee dat we het met elkaar voor elkaar wilden krijgen. Onze kracht was dat we ons aan het verdedigende systeem vasthielden. Daar kunnen we op voortbouwen. Aanvallend kan het beter. We hebben, denk ik, een of twee doelpunten te weinig gemaakt.’’ Koopman vond het jammer dat niet alle fans van De Zaan bij de eerste Europese thuiswedstrijd aanwezig konden zijn. ,,De heren moesten op hetzelfde tijdstip spelen. Heel erg jammer. Je creëert veel meer sfeer. Het was allemaal tot in de puntjes geregeld vandaag. Dat verdient volle tribunes.’’

Karakteristieken Euro Cup:

ZV De Zaan – Lille UC 12-9 (2-4, 6-1, 1-0, 3-4)
ZV De Zaan: Lieke Rogge 3, Nerida Drewes 3, Bente Rogge 2, Lois den Ouden 2, Maud Koopman 1, Takyiwa Sam 1.
Lille UC: Ema Vernoux 3, Aylin Fry 2, Anya Clapperton 2, Carmen Baringo 1, Morgan McDowall 1.

1,322

De vrouwen van ZV De Zaan hebben zich gerevancheerd voor het mislopen van de finale van de Euro Cup Women Final Four. Na…
1,218
In het hol van de leeuw hebben de vrouwen van ZV De Zaan de halve finale van de Euro Cup Women Final Four met 10-8 …