Spelregels veranderen tijdens het spel

KNZB, ManMeer!-Café
Spelregels veranderen tijdens het spel
16 november 2018
Spelregels veranderen tijdens het spel

LiftIn ManMeer!-Magazine nummer 3 (verschenen op 29 september jl.) schreven we er al over. Het damespolo in Nederland. We constateerden dat het damespolo in de lift zit, maar we vroegen ons wel af of die lift naar boven, of juist naar beneden gaat. 

De opzet voor de competitie in de dames Eerste Klasse is dit seizoen als volgt:
In beide poules wordt een halve competitie gespeeld. Op basis van de stand na zeven wedstrijden worden de teams opnieuw ingedeeld. De nummers 1 t/m 4 uit beide poules worden samengevoegd in de Kampioenspoule. De nummers 5 t/m 8 worden eveneens samengevoegd in de Degradatiepoule. Beide poules spelen hierna een volledige competitie van veertien wedstrijden.

De KNZB heeft vorige week de spelregels met betrekking tot promotie/degradatie voor de Eerste Klasse veranderd. De competitie was toen al vijf speelrondes onderweg. Waar er eerst vijf ploegen naar de Eredivisie zouden promoveren, zijn dat er nu slechts drie. Ook de degradatieregeling is anders. De nummer acht van de degradatiepoule speelt promotie/degradatie (twee wedstrijden, uit/thuis) tegen het hoogst geëindigde standaardteam uit de Tweede Klasse C. De hoogste standaardteams van de Tweede Klasse A en B spelen ook tegen elkaar (twee wedstrijden, uit/thuis). De winnaars spelen volgend jaar in de Eerste Klasse. Bij het ingaan van de competitie in september ging men er nog vanuit dat de nummers 6 t/m 8 promotie/degradatiewedstrijden zouden spelen. "Hoewel de competitie al enige weken bezig is, is vorig week pas een nieuwe versie van het handboek met daarin de promotie/degradatie regeling gepubliceerd”, laat KNZB-competitieleider Ilse Sindorf in de recente KNZB-nieuwsbrief weten. "Het is natuurlijk niet gewenst dat dergelijk essentiële zaken voor een competitie zo laat pas kunnen worden opgeleverd. Dat moet volgend jaar beter."

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stand%201-6.png2e helft

"Er zijn wat ambities komend jaar. De dames Eredivisie wordt volgend seizoen uitgebreid naar 10 teams. Met al deze activiteiten maken we samen het waterpolo steeds beter en leuker,” aldus Programmamanager van de KNZB Guust Jutte in de nieuwsbrief.

Het aangepaste handboek met de promotie/degradatieregeling vind je hier

Het damespolo en de herindeling/aanvulling van de Dames Eredivisie is het hoofdthema tijdens ons volgende ManMeer!-Café op donderdag 13 december in Zwolle. Aan tafel zitten dan o.a. Programmamanager van de KNZB Guust Jutte en ex-damesbondcoach en huidige coach van Het Ravijn Dames 1 Jan Mensink. Discussieer ook mee en zorg dat je erbij bent. De toegang is gratis. Wel even aanmelden door een mail te sturen naar info@waterpolo.nl. Meer info over het ManMeer!-Café, klik hier.

Abonnee worden van ManMeer!. Klik hier.

Beeld:
Beeldboot/ Gertjan Kooij
LEES MEER OVER

Reacties

Lees ook

15 februari 2020
In Eindhoven was vanochtend een informatiebijeenkomst voor een nieuw seizoen van de KNZB Waterpoloacademie (WPA). Dertig…
07 februari 2020
De tuchtcommissie heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om het tuchtrecht binnen de KNZB kwalitatief beter en efficiën…