The Greatest

ManMeer!-Magazine
The Greatest

Op 8 september 1961 liet Muhammed Ali zich al trainend onder water vereeuwigen voor Life Magazine. Het destijds 19-jarige bokstalent maakte de lezers wijs dat hij dankzij deze ongebruikelijke trainingsmethode een voorsprong zou hebben in de ring: “Niet om op te scheppen ofzo, maar ze zeggen dat ik vandaag de snelste zwaargewicht in de ring ben. Dat komt omdat ik train onder water.” In werkelijkheid was de fotoshoot die ‘The Greatest’ deed voor Life Magazine de enige keer dat hij ooit onder water trainde. Hij had het verhaal over onderwatertraining verzonnen als stunt om meer publiciteit te krijgen.

 

Dat Muhammed Ali nog altijd veel mensen inspireert is bekend. Zo ook Bilal Gbadamassi. De Oranje-international heeft de onderwaterfoto van Ali als profielfoto op Instagram en liet zich onlangs ook vastleggen onder water met als bijschrift een van Ali’s bekende wijsheden: If my mind can conceive it, and my heart can believe it - then I can achieve it.

 

De speler van het Hongaarse Szolnok licht toe: “Muhammed Ali was een van de eerste atleten die zich uitsprak over ongelijkheid in de Amerika en opkwam voor de gekleurde samenleving. Ik ben zelf een van de weinige gekleurde waterpolospelers in Nederland en heb daar af en toe best last van gehad. Muhammed Ali heeft mij met zijn uitstraling en uitspraken geholpen om in mezelf te blijven geloven en trots te zijn op wie ik ben als gekleurde atleet.”

 

Uit ManMeer! december 2021. Abonnee worden? Klik hier.

Beeld:
Muhammed Ali en Bilal Gbadamassi
LEES MEER OVER

Lees ook

Man Meer! is op zoek naar foto’s van de teams die kampioen zijn geworden afgelopen seizoen. In de tweede editie van ‘het…
1,479
Het eerste nummer van Man Meer! in 2024 is verschenen!Het waterpolomagazine voor polodieren besteedt ook ditmaal aandach…