EK: Oranjemannen rechten rug tegen Slowakije

Oranje Heren
EK: Oranjemannen rechten rug tegen Slowakije

Op het EK hebben de Nederlandse waterpolomannen zich zondag uitstekend gerevancheerd. Na de tegenvallende openingswedstrijd tegen Roemenië, werd Slowakije met gepassioneerd spel ruim verslagen: 6-17.

Al in de eerste periode was Oranje de bovenliggende partij. Lars ten Broek opende, net als in de wedstrijd tegen de Roemenen, de score. Niet veel later bracht de andere EK-debutant Mart van der Weijden de stand op 0-2. Goed uitgespeelde overtalsituaties brachten de ploeg van Harry van der Meer op een comfortabele 1-5 voorsprong aan het eind van de eerste periode.

Ook in de volgende periodes deelde Nederland telkens de eerste tik uit. Oranje liep dankzij treffers van Guus van IJperen (manmeer), Van der Weijden (streep in de verre hoek) en Sam van den Burg (manmeer) zelfs uit naar 1-8. Met acht treffers uit dertien manmeers liepen de overtalsituaties sowieso naar behoren. En in ondertal schermde Oranje het doel van Joran Westerveld goed af; de Roemenen scoorden slechts eenmaal uit elf manmeers.

Het toont de effectiviteit waar het voor Oranje in de wedstrijd tegen Roemenië nog zo aan schortte. Ook in de tegenaanval was Nederland dodelijk. Na verschillende puike reddingen van Westerveld wisten rappe spelers als Tom de Weerd en Kas te Riele veelvuldig raad met de vrijheid die werd gevonden.

In de laatste periode drukte Oranje op conditie de Slowaken verder in de put. Ten Broek scoorde zijn vierde van de avond uit een manmeer, De Weerd en Jesse Koopman scoorden na nieuwe knappe reddingen van Westerveld en ook Van der Weijden schroefde zijn productie in zijn eerste EK-wedstrijd – vrijdag bleef hij nog op de kant – verder op. Uiteindelijk stopte de teller bij een verdienstelijke 6-17.

Een overwinning op Slovenië in het afsluitende groepsduel op dinsdag brengt Nederland in de tussenronde, waarin moet worden afgerekend met de nummer drie van poule B, waarschijnlijk Hongarije. Een plaats bij de eerste acht is noodzakelijk om in de race te blijven voor deelname aan het WK en de Olympische Spelen.     

Mart EK
Mart van der Weijden scoorde drie keer tegen Slowakije (BSR Agency)

EK Heren – Zagreb/Dubrovnik

Resultaten

Zondag 7 januari
Slowakije – Nederland: 6-17
Periodestanden: 1-5, 3-4, 2-3, 0-5
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 4, Mart van der Weijden 3, Jesse Koopman 3, Kas te Riele 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Sam van den Burg 1, Flemming Kastrop 1.  

Vrijdag 5 januari
Nederland – Roemenië: 8-12
Periodestanden: 1-3, 3-3, 3-4, 1-2
Doelpunten Nederland: Lars ten Broek 2, Tom de Weerd 2, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Koopman 1, Kas te Riele 1.   

Programma

Dinsdag 9 januari
20.15 uur Nederland – Slovenië

Donderdag 11 januari
Kruiswedstrijden

Vrijdag 12 januari
Kwartfinales

Zondag 14 januari
Halve finales

Dinsdag 16 januari
Finales

Livestream
De wedstrijden op het EK zijn live te volgen en terug te kijken via de Eurovision Sport

Beeld:
De line-up tegen Slowakije (BSR Agency)
1,872

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,251
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,666