Oranje dichtbij stunt tegen Griekenland

Oranje Heren
31 juli 2022
Oranje dichtbij stunt tegen Griekenland

De Nederlandse waterpolomannen waren zaterdagavond dichtbij een enorme stunt. Om de Samartzidis Cup op Kreta kwam Griekenland, winnaar van olympisch zilver in Tokio, pas in de slotfase langszij: 13-16.

Na de eerdere nipte nederlaag tegen Montenegro verkocht de ploeg van Harry van der Meer z’n huid ook duur tegen het gastland. Vorige maand won Griekenland op het WK nog de bronzen medaille, maar van die status trok Oranje zich weinig aan. Flemming Kastrop schoot Nederland op voorsprong en daarmee de Grieken direct wakker.

In de dagen voorafgaand aan het vierlandentoernooi hadden de Oranjemannen al enkele oefenwedstrijden tegen de Grieken gespeeld, dus beide ploegen hadden weinig geheimen meer voor elkaar. Het leverde een mooie strijd op tussen een veerkrachtig Nederland en een soms wat geïrriteerd Griekenland. Dat de Grieken moesten forceren, was een groot compliment voor de Nederlandse ploeg. Want hoewel Griekenland de eerste periode afsloot met een 3-5 voorsprong, was het toch echt de Nederlandse ploeg die het beste van het spel liet zien. Vooral in de derde periode speelde Oranje uitstekend. Een 5-8 achterstand werd vakkundig weggewerkt. Na goals van uitblinker Kastrop, Bilal Gbadamassi, Jorn Winkelhorst, Jorn Muller en Guus van IJperen ging Nederland de slotperiode in met een 11-10 voorsprong. Die voorsprong hield Oranje vast tot drie minuten voor tijd. Het was wederom Kastrop die de 13-12 binnenschoot, maar daarna stelde Griekenland met een beetje hulp van de scheidsrechters voor een volle tribune alsnog orde op zaken.  

Zondag sluit Nederland het toernooi af met een wedstrijd tegen Duitsland.

Samartzidis Cup, Kreta

Zaterdag 30 juli
Nederland – Griekenland: 13-16 (3-5, 2-2, 6-3, 2-6).
Doelpunten Nederland Flemming Kastrop 4, Jesse Koopman 2, Jorn Winkelhorst 1, Guus van IJperen 1, Bilal Gbadamassi 1, Jesse Nispeling 1, Jorn Muller 1, Kas te Riele 1, Guus Wolswinkel 1.

Montenegro – Duitsland: 15-7

Eerder gespeeld

Vrijdag 29 juli
Montenegro – Nederland: 16-13 (6-4, 3-3, 5-4, 2-2).
Doelpunten Nederland: Kas te Riele 5, Jorn Winkelhorst 2, Guus van IJperen 2, Bilal Gbadamassi 1, Jorn Muller 1, Tom de Weerd 1 en Tim de Mey 1.

Griekenland - Duitsland: 15-5

Resterend programma

Zondag 31 juli
17:30 uur Nederland – Duitsland    
20:00 uur Griekenland – Montenegro

Beeld:
Oranje op Kreta ter voorbereiding op het EK
LEES MEER OVER
1,893

Lees ook

08 januari 2023
Zondag namen oud-internationals Matthijs Lucas en Mark Siewers afscheid van het waterpolo op het hoogste niveau. ZPC Ame…
1,782
08 januari 2023
Tijdens het Veenendaalse sportgala is Harry van der Meer zaterdagavond verkozen tot coach van het jaar. Na twee jaar cor…