World League: Kroatië te sterk voor Oranje

Oranje Heren
World League: Kroatië te sterk voor Oranje

De Nederlandse waterpolomannen zijn er in de FINA World League niet in geslaagd Kroatië te verrassen. De nummer vier van het afgelopen EK won in Varaždin met 16-7 van Oranje, dat zich vanaf nu kan gaan richten op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (22-29 maart in Rotterdam). 

Nederland startte goed in Varaždin. De eerste drie treffers waren weliswaar voor Kroatië, maar daarna begon Oranje aan een inhaalrace die in de loop van de tweede periode was voltooid: 5-5. Ook de 7-5 ruststand en 8-6 in de derde periode boden nog altijd uitzicht op een goed resultaat. Echter, toen de thuisploeg uitliep naar 11-6 was het Nederlandse verzet gebroken. 

De moegestreden equipe van bondscoach Harry van der Meer, die enkele vaste krachten niet kon inzetten wegens ziekte, kreeg in het laatste speldeel nog vijf doelpunten tegen en wist er slechts een tegenover te zetten. 

Net als op het EK was ook dit keer het gebrek aan schotkacht in de man meer een groot manco bij Oranje. Uit twaalf overtalsituaties scoorde Nederland er maar drie, terwijl Kroatië vijf uit zes liet noteren. 

FINA World League
Dinsdag 11 februari

Kroatië – Nederland 16-7
Periodestanden: 5-3, 2-2, 4-1, 5-1
Doelpunten Nederland: Milos Filipovic 2, Jesse Koopman 2, Pascal Janssen, Kjeld Veenhuis en Sam van den Burg.

Als nummer 3 in de World League-poule (achter Servië en Kroatië) speelt Nederland nu samen met de nummers 3 van de andere drie Europese poules nog in een halve competitie door. Dinsdag 17 maart speelt Nederland thuis (in Rotterdam) tegen Georgië, de generale repetitie voor het Olympisch Kwalificatie Toernooi, dat 22 maart in de havenstad begint. 

Eerder vandaag was de loting voor het OKT, waar Nederland in de poule opnieuw op Kroatië stuit. Klik hier voor de overige tegenstanders van Oranje in Rotterdam. 

Beeld:
Jesse Koopman, twee goals. (Archieffoto Beeldboot/Gertjan Kooij)
1,740

Lees ook

Waterpoloër Lars ten Broek heeft zijn contract bij de Hongaarse topclub OSC Boedapest met één seizoen verlengd.De Edenaa…
1,214
De Nederlandse waterpolomannen hebben het Europees kampioenschap in Kroatië afgesloten met een 16-10 overwinning op Duit…
1,616