Antwoord spelregelvraag #3

Scheidsrechters
23 november 2021
Antwoord spelregelvraag #3

Dinsdag stelden we in samenwerking met de BVWS en de spelregelcommissie van de KNZB onderstaande spelregelvraag. Facebook stroomde vol met reacties. Tijd voor het antwoord.  

De vraag
Een aanvallende speler verlaat het speelveld bij de 'Flying Substitution area'. De vervanger komt het veld in zonder de hand van de speler die het veld verlaat te hebben aangeraakt.

Wat moet de scheidsrechter doen?

Het antwoord
De essentie van de vraag (en dus ook van het antwoord) zit in het feit dat er wordt gesproken van een aanvaller. Een aanvaller betekent dat zijn team balbezit heeft. Een verdediger betekent dat zijn team geen balbezit heeft.

Het niet volgen van de juiste procedure bij het betreden van het veld van een vliegende wissel wordt in deze situatie beschouwd als een uitsluitingsfout (WP 22.16e). De speler die het veld in is gekomen krijgt een U20 en de tegenpartij een vrije worp.

Beeld:
Scheidsrechter Michiel Zwart (Beeldboot / Gertjan Kooij)
LEES MEER OVER
1,646

Lees ook

27 juli 2022
Vanavond fluit Diana Dutilh de finale in de World League Super Final tussen Italië en Amerika. Nooit eerder kreeg een vr…
3,815
04 juli 2022
Naast het bronzen succes van de waterpolodames op het WK in Boedapest leverde nog een Nederlander een prestatie van form…
1,521