In memoriam: Hans van Zenderen

Scheidsrechters
In memoriam: Hans van Zenderen

Donderdag 27 december is Hans van Zenderen op 74-jarige leeftijd overleden. Hans was al enige tijd ernstig ziek en wist ook dat hij niet meer beter zou worden. Voor zijn zoon Robbert was dat aanleiding om eind september een aantal vrienden en bekenden van Hans uit te nodigen voor een bijzondere ‘afscheidsavond’ in het clubhuis van HZC De Robben in Hilversum. Het was een verrassing voor Hans, die nog tot kort daarvoor elke woensdagavond bardienst had bij zijn geliefde club.

Ik kon er zelf die bewuste avond helaas niet bij zijn, maar ben later nog een keer persoonlijk vaarwel gaan zeggen bij hem thuis in Kortenhoef. Hans vertelde dat hij had genoten van die avond in ‘zijn’ clubhuis, van de mensen die een bijzondere band met hem hadden en die hem waardeerden om wie hij was. Van hun verhalen en anekdotes of anders gewoon van hun aanwezigheid.

Mooi dat Robbert dit voor zijn pa had georganiseerd. Wat ik hem die avond had willen zeggen, heb ik gelukkig later alsnog kunnen doen. Dat ik hem in mijn carrière als speler en coach altijd een uitstekende scheidsrechter heb gevonden. Eigenzinnig, maar bovenal duidelijk en eerlijk. Volgens mij hebben vele ploeggenoten, tegenstanders, collega-scheidsrechters en andere mensen uit de Nederlandse waterpolowereld dezelfde ervaring met hem gehad. In diverse vrijwilligersfuncties bij HZC De Robben (waaronder ook als voorzitter), lange tijd als scheidsrechter, óók internationaal, en daarna nog als rapporteur van nieuwe generaties arbiters.

 

Hans heeft in ‘ons’ waterpolowereldje zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij was een topper langs de kant en een fijne vent ‘rondom’ de wedstrijden! Hans was het allereerste officiële lid van de Belangen Vereniging voor Waterpolo Scheidsrechters (BVWS). Daarnaast schreef hij voor ons waterpolomagazine ManMeer! jarenlang een column onder de naam ‘De Rode Vlag’.

Omdat Hans zijn lichaam ter beschikking heeft gesteld aan de wetenschap, is er geen uitvaartplechtigheid. Op zijn rouwkaart schreef Hans:

 

“In dank aan alle familieleden, vrienden en kennissen voor al hetgeen jullie gedaan hebben en laten weten wat ik voor jullie heb betekend en me daardoor een heel rijk en liefdevol leven hebben gegeven. Neem ik in het bijzonder van Ineke en Robbert afscheid.”

Wij wensen zijn vrouw Ineke, Robbert en alle andere familieleden en vrienden veel sterkte!

Namens Waterpolo.nl en ManMeer!

Hans Nieuwenburg

Zie ook het ‘In Memoriam’ in zijn krant, de Gooi en Eemlander.

Beeld:
(Foto Beeldboot/Gertjan Kooij)

Lees ook

Michiel Zwart is door World Aquatics aangesteld als waterpoloscheidsrechter op de Olympische Spelen in Parijs. Na het we…
1,025
De waterpoloscheidsrechters is een onmisbare schakel voor het spelen van een wedstrijd. Maar weten jullie leden van de j…
2,928