Spelregelcommissie Waterpolo in nieuwe opzet van start

Scheidsrechters
12 juni 2018
Spelregelcommissie Waterpolo in nieuwe opzet van start

Om de door de FINA opgestelde spelregels voor waterpolo op een eenduidige wijze te vertalen naar de Nederlandse situatie en te zorgen voor de juiste toepassing van de geldende regels, is de Spelregelcommissie Waterpolo in een nieuwe opzet van start gegaan.

Bron: KNZB  |  Foto: Beeldboot / Gertjan Kooij

Langs de badrand weten we het vaak beter: ‘Dat was geen overtreding!’ of ‘dat is geen uitsluiting, maar een vijf meter’. De regels van de sport en de interpretatie ervan blijven altijd onderwerp van (verhitte) discussies. Onder leiding van de verantwoordelijke portefeuillehouder vanuit de Landelijke Scheidsrechters Commissie, Henk van den Berg, geeft de spelregelcommissie (SC) uitvoering aan de opdracht om duidelijke toepassing van de waterpolospelregels te realiseren.

Vanuit de FINA worden regelmatig voorstellen en nieuwe interpretaties over de geldende regels gestuurd. Met Andy Hoepelman als lid van de betreffende FINA-commissie, heeft de SC een lid dat dicht bij het vuur zit. De SC beziet hoe we de internationale regels en richtlijnen in Nederland kunnen toepassen. Ook communiceert de SC - waar ook Erwin Schapers en Peter van der Loo zitting in hebben - dit richting alle officials in Nederland. Op deze wijze wordt er gestreefd om tijdens iedere wedstrijd, op elk niveau, de regels gelijk toe te passen.

''De wijze waarop de scheidsrechters de regels interpreteren en toepassen is van grote invloed op het spelplezier van waterpoloënd Nederland'', zegt Henk van den Berg. ''We hebben dan ook de verantwoordelijkheid om zo duidelijk mogelijk te zijn zodat dit op een voor iedereen herkenbare wijze geschied.'' De SC is dan ook de enige instantie in Nederland die uitsluitsel kan geven over de juiste regels en hoe deze worden toegepast. Hiertoe wil zij ook als de enige vraagbaak fungeren. Mochten er vragen zijn betreffende de regelgeving, dan is de Spelregelcommissie bereikbaar via wpspelregels@knzb.nl.

Beeld:

Reacties

Lees ook

23 november 2021
Dinsdag stelden we in samenwerking met de BVWS en de spelregelcommissie van de KNZB onderstaande spelregelvraa…
1,379
16 november 2021
Dinsdag stelden we in samenwerking met de BVWS en de spelregelcommissie van de KNZB onderstaande spelregelvraa…
2,098