Voorbeschouwing WK Gwangju 2019

Oranje Dames, WK
Beeldboot / Gertjan Kooij.
Voorbeschouwing WK Gwangju 2019

Zondagnacht begint Nederland aan haar 14e WK, wanneer 01.30 uur Nederlandse tijd het eerste startschot klinkt in de ‘Nambu University Water Polo Competition Venue’, gelegen in het noorden van de zesde stad van Zuid-Korea. De waterpolodames openen het toernooi tegen Zuid-Afrika, daarna wachten de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland. 

De Verenigde Staten zijn natuurlijk geen onbekende voor de Nederlandse ploeg. De grootmacht in het dameswaterpolo veroverde in de afgelopen jaren een veelvoud aan prijzen en is ook in Gwangju de grote favoriet. ‘Team USA’ is regerend Olympisch- en wereldkampioen en ook dit seizoen ongenaakbaar. De ploeg dwong met de winst in de World League Super Final afgelopen juni al kwalificatie af voor Tokio 2020. 

Voor de winnaar van het WK ligt er ook een ticket klaar voor de Spelen. Mocht de VS zich tot kampioen kronen, zal die doorschuiven naar de verliezend finalist. Plaatsing voor de Spelen wordt dan ook als de ‘grootste prijs’ op dit WK beschouwd en hangt als een sluier boven het toernooi.

Blijven de sterren thuis?
In het mannentoernooi besloot de Servische bondscoach Dejan Savić om zijn grootste sterren thuis te laten. De ploeg veroverde immers ook al een ticket voor Tokio. Met het ticket op zak en de volle speelkalender van het afgelopen jaar reden genoeg om zijn topspelers rust te gunnen vond Savić. Daardoor bestond even de vraag of dat ook het geval bij de VS zou zijn. Maar nee, bondscoach Adam Krikorian is met een ijzersterk team afgereisd naar Gwangju. Tien van zijn speelsters veroverden ook al goud op het vorige WK. Sterker nog, de selectie is alleen maar sterker geworden met tweevoudig Olympisch kampioen Melissa Seideman en keepster Ashleigh Johnson en Kaleigh Gilchrist (beide goud in Rio) die aansloten. Het trio nam na de Spelen van 2016 tijdelijk afscheid om nu weer volop mee te draaien.

ger18070512163%20(1).jpg

Van de overige twee landen in de poule hoeft Nederland weinig tegenstand te verwachten. Nieuw-Zeeland eindigt op WK’s steevast rond de twaalfde plek. De waterpolodames troffen de Kiwi’s nog op het vorige WK in Boedapest, na een teleurstellend verlopen toernooi won Nederland de strijd om de 9e/12e plek met 19-4. Voor Zuid-Afrika is Gwangju 2019 de vijfde deelname in de historie. De ploeg eindigde nooit hoger dan de vijftiende stek. De laatste keer dat de landen tegen elkaar speelden was op het WK in 2015. Toen won Nederland met 1-22.

Blik op de andere poules
Op poule B na zullen de overige poules zo ongeveer hetzelfde scenario als Nederland bewandelen. Sterke landen als Griekenland (C), Spanje (C), Italië (D) en Australië (D) lootten respectievelijk ook zwakkere broeders, maar zullen desondanks fel strijden om de eerste plek in de poule, wat een extra rustdag oplevert.

Wat spannender zal het in poule B worden, waar toplanden Canada, Hongarije en Rusland zijn ingedeeld bij gastland Zuid-Korea. Zij eindigden op het vorige WK alle drie bij de eerste vijf: Rusland (3), Canada (4), Hongarije (5). De poule is ook van belang voor Nederland. 

Wanneer Nederland haar poule wint, zullen ze direct doorstromen naar de kwartfinale en spelen tegen de winnaar van het duel tussen de nr. 2 van poule C en de nr. 3 uit poule D. Maar eindigen ze op plek twee in de poule zal Nederland spelen tegen de nr. 3 uit poule B. Dus ook voor die landen zal er alles aan gelegen zijn om in hun groep bij de eerste twee te eindigen. 

Bookmakers
De Verenigde Staten zijn de favoriet. Daarachter ontlopen Nederland, Griekenland, Spanje, Italië, Hongarije, Australië, Rusland en Canada elkaar nauwelijks en zullen kleine details, zoals de afgelopen jaren steevast het geval is, uiteindelijk het verschil maken. Hard gelag voor Nederland is wel de afwezigheid van keepsters Laura Aarts en Debby Willemsz, waardoor nu Joanne Koenders (22) en Sarah Buis (19) 'noodgedwongen' eerder doorschuiven en hun debuut maken op een mondiaal eindtoernooi. 

Luuk Gielen debuteert voor Duitsland
Luuk Gielen bemachtigde onlangs een Duits paspoort en maakt zich op voor zijn debuut op een WK. De oud-international van Nederland nam na het OKT van 2016 afscheid. Duitsland mikt op de tweede plek in poule D achter gedoodverfde favoriet Italië. Daarvoor dienen ze wel Brazilië en Japan achter zich te laten. Een loodzware opdracht. De tweede plek in de groep moet een gunstige loting tegen waarschijnlijk Zuid-Afrika of Nieuw-Zeeland opleveren in de mogelijke tussenronde. Dan zijn de Duitsers dichtbij een plek bij de laatste acht. 

ger17120924643%20(1).jpg

WK dames, Gwangju / Zuid-Korea (*)

Zondag 14 juli         01.30 uur Nederland – Zuid-Afrika
Dinsdag 16 juli        12.10 uur Nederland – Verenigde Staten
Donderdag 18 juli    10.50 uur Nederland – Nieuw Zeeland
Zaterdag 20 juli        Achtste finales (alleen voor de nummers 2 en 3 van elke poule)
Maandag 22 juli        Kwartfinales
Woensdag 24 juli     Halve finales
Vrijdag 26 juli           Medaillewedstrijden

(*) Nederlandse tijden. In Gwangju is het 7 uur later.

NOS
De poulewedstrijden van de waterpolodames tegen de Verenigde Staten (16/7) en Nieuw-Zeeland (18/7) zullen via een stream te volgen zijn op NOS.nl. Datzelfde geldt voor een eventuele tussenronde (20/7) en de kwartfinale (22/7), halve finale 24/7) en finale (25/7). Voor de halve finale als ook voor de finale geldt dat de mogelijkheid bestaat dat deze live op televisie zijn. Wedstrijden zijn met commentaar van Erik van Dijk en Iefke van Belkum.

Naast de NOS zendt ook FINA TV alle wedstrijden uit via haar eigen (betaalde) online kanaal Finatv.

2019-07-12_1538.png

2019-07-12_1538_001.png

Beeld:
Beeldboot / Gertjan Kooij.
LEES MEER OVER

Lees ook

De Nederlandse waterpolovrouwen spelen bij de Olympische Spelen in Parijs in de poulefase tegen Hongarije, Australië, Ca…
1,849
De Nederlandse waterpolovrouwen zijn op het wereldkampioenschap in de Aspire Dome in Doha afgesloten met een vijfde plaa…
1,271