Voorbeschouwing Supercup

Eredivisie Dames, Eredivisie Heren
Voorbeschouwing Supercup

Aanstaande zondag start het nieuwe Eredivisieseizoen in de Alphense Aquarijn. Een seizoen dat grotendeels in het teken staat van de Olympische Spelen. De speelkalender is eromheen gevormd en de vrouwelijke internationals, die actief waren in het buitenland, zijn weer teruggekeerd. 

Zij bereiden zich in Zeist voor op het behalen van een ticket voor Tokio 2020. Daarbij zijn ze uitgesloten van deelname aan de Eredivisie, maar mogen wel in actie komen in het bekertoernooi, Europese competities en de Supercup. De Nederlandse waterpolomannen spelen wel mee in de Eredivisie. 

Zo zijn een hoop internationals voor het eerst sinds jaren weer in clubkleuren te bewonderen in een Nederlands zwembad. Zo ook Maud Megens, de topschutter verliet Widex GZC Donk in 2016 voor het Amerikaanse USC in Los Angeles en is weer teruggekeerd bij de Goudse ploeg. Aan haar zijde vindt ze Brigitte Sleeking. De 21-jarige Goudse verruilde ZVL-1886 twee jaar geleden voor het Spaanse CN Sant Andreu en wil zich bij haar nieuwe club weer terugknokken bij de eerste dertien in Oranje. Sleeking viel op het laatste moment af voor het WK in Zuid-Korea. 

gk15051265384.jpgMegens in een van haar laatste wedstrijden voor GZC Donk. Nu is ze weer terug. (Beeldboot/Gertjan Kooij). 

Widex GZC Donk – Polar Bears
Na een bloedstollende en beslissende derde finalewedstrijd in Ede afgelopen mei, kroonde GZC Donk zich na vier jaar weer de beste ploeg van Nederland. Na de gewonnen eindstrijd nam de ploeg afscheid van een aantal speelsters zoals Melissa Dongelmans, Marit van der Weijden en Kahly Kruisinga. Verzwakt is de selectie van coach Patrick van den Heuvel allerminst. Gedurende de zomer kon hij een indrukwekkend rijtje nieuwe namen verwelkomen. 

Naast Megens en Sleeking zijn Lizette Rozeboom en keepster Larissa Kuijpers ook overgekomen. Kuijpers was oorspronkelijk gehaald als vervangster van Debby Willemsz, die een transfer overeenkwam met haar oude Spaanse club Mataró. Vanwege haar rentree bij Oranje is die overgang afgeblazen. Rozeboom keerde net als Megens terug uit de VS.

Van den Heuvel neemt de Supercup serieus en zal met zijn sterkste opstelling aantreden liet hij weten aan AD Groene Hart. "Vorig jaar speelden we een handvol keren tegen elkaar en waren we telkens aan elkaar gewaagd. Zowel wij als Polar Bears mogen met internationals spelen in de Supercup en bekercompetitie, dus moeten we in de sterkste opstelling spelen.''

ger1905121447_0.jpg
GZC Donk viert feest na het behalen van de landstitel (Beeldboot / Gertjan Kooij).

Bij Polar Bears is er op het oog weinig verandert. Coach Evangelos Doudesis gaat dit jaar ook 'intern' in Zeist en kan dat niet langer combineren met zijn werkzaamheden voor de Edese club. Zijn opvolger Alfred van Dorp mag één wedstrijd de luxe van zijn internationals proeven, voordat hij ze voorlopig weer moet afstaan aan Zeist. De Edese club lijkt ten opzichte van vorig seizoen het grootste slachtoffer van het interne jaar van de internationals. De Edese club verliest sterkhouders Iris Wolves, Simone van de Kraats en Joanne Koenders, daarnaast maakte de 18-jarige Nina ten Broek de overstap naar het Italiaanse Rari Nantes Florentia.

Ervaren krachten als Marit Bergers en Nienke Vermeer zijn gebleven, maar de gemiddelde leeftijd daalde nog verder. Wel kwamen keepster Laura Steenbeek en Storm Willemsen de Edese club versterken. Willemsen – met roots in Ede – kwam over van GZC Donk. Al zal ze niet spelen omdat ze op het afgelopen WJK in actie kwam. Volgens afspraak tussen de bond en de clubs zijn die speelsters niet speelgerechtigd. Dat geldt ook voor Simone van de Kraats en Laura Schinkel van Polar Bears.

UZSC – AZC
Het affiche van de Supercup bij de heren was ook de beoogde eindstrijd om het Nederlands kampioenschap afgelopen seizoen. Beide ploegen lagen een straatlengte voor op de rest en gingen soepel door de play-offs heen. Maar het liep anders. AZC verloor verrassend van ZVL in de halve finale. UZSC ging ten koste van de Leidenaren aan de haal met het kampioenschap.

Het verlies van AZC was het begin van een kaalslag bij de Alphenaren. De sponsor failliet, een selectie die leegloopt. Het beloofde een donkere periode te worden voor de winnaar van vorig jaar. Op de valreep lijkt de ploeg van Hans van Zeeland – eveneens nieuw – er toch in geslaagd op niveau te blijven. Een kwaliteitsinjectie is er gekomen in de personen van Marko Slade (VK Zadar 1952 uit Kroatië), Nikola Pavlicevic (Priomorac Kotor uit Montenegro), Goran Blazevic (AVK Branik Maribor uit Slovenië) en Claudio Bracatello (Reale Mutua Torino'81) maakt de overstap vanuit Italië.

ger18092320856.jpg
AZC na het veroveren van de Supercup vorig seizoen. Acht spelers zijn inmiddels actief voor een andere club. (Beeldboot / Gertjan Kooij).

De voorkeur voor Van Zeeland lag bij Nederlandse spelers, het liefste uit de regio Alphen. Hij voerde gesprekken met acht beoogde versterkingen, maar kreeg evenzoveel keer nul op zijn rekest. Daardoor was de ervaren oefenmeester genoodzaakt zijn heil in het buitenland te zoeken. 

Onder aanvoering van Jacopo Mandolini - de enige buitenlandse naam die overbleef van het sterrenensemble – en de eveneens overgekomen Adam Maklari moet de ploeg bovenin kunnen meedraaien, denkt Van Zeeland. De jeugdspelers die de afgelopen seizoenen doorstroomden en de roze kleuren van AZC nu al enkele jaren verdedigen, bleven wel behouden.

Op een uitzondering na: Tim de Mey. De geboren Alphenaar speelde vanaf zijn vijfde voor de club, maar besloot na lang wikken en wegen ook om te vertrekken. Precies naar de opponent van aanstaande zondag: UZSC. Dat zal gek voelen voor de 21-jarige international, die zondag zijn debuut zal maken voor de Utrechtse ploeg.

De Mey is niet het enige nieuwe gezicht bij de landskampioen. De Hongaar Róbert Munkácsy - die vorig seizoen de academie in Eindhoven runde - staat als nieuwe coach langs de kant. Hij is de opvolger van Evangelos Pateros. De gevierde Griek en UZSC konden het niet eens worden over de duur van een nieuw contract. Ook Casper Landeweerd en Ruben Hoepelman hebben een stap teruggedaan. 

Zondag 22 september
15.00 uur Widex GZC Donk – Polar Bears (scheidsrechters Van Zenderen en Bijeman)
17.00 uur UZSC – AZC (scheidsrechters Dutilh en Zwart)

De toegangsprijs is €5,- en af te rekenen aan de kassa.

Lees ook

Voor landskampioen ZV De Zaan staat komend weekeinde de volgende uitdaging te wachten. In het Italiaanse Triëst spelen d…
1,435
Een persbericht van ZVL-1886Leiden, 5 april 2024 – Afgelopen vrijdag 29 maart 2024 bracht het schokkende nieuws dat Jaco…